HBV-PCR
آزمایش HBV-PCR :
◀︎این آزمایش در بخش مولکولی آزمایشگاه فجر انجام میپذیرد.
ویروس هپاتیت B
ویروس هپاتیت B از رایج ترین علل بیماری های کبدی مزمن مانند سرطان سلول کبدی می باشد. میزان ناقلان هپاتیت B در جهان ۴۰۰ میلیون است که این میزان ۵ % کل جمعیت جهان است. در کشور ما حدود ۳ -۲ % جمعیت حامل ویروس هستند و در حدود ۳۰۰ هزار نفر به بیماری مزمن کبدی، سیروز، کارسینوم هپاتوسلولار مبتلا هستند.
شدت بیماریزایی عفونت HBV مزمن نامشخص است. هر دو فاکتورهای ویروسی و میزبانی ممکن است در آن نقش داشته باشند. ویروس هپاتیت B حداقل به ۸ ژنوتیپ(H-A) طبقه بندی می شود که ممکن است در توزیع جغرافیایی، ویژگی های ویروسی و نتایج کلینیکی متفاوت باشند. نتیجه بیماری ناشی از عفونتHBV تا حدودی بستگی به نوع ژنوتیپ ویروس دارد. به طوری که ژنوتیپ A در ارتباط با نتیجه بهتر بیماری و عمر طولانی تر فرد و ژنوتیپ B با پیشرفت سرطان کبد در بیمار ارتباط دارد.
مطالعات در کشور ما حاکی از آن است که ژنوتیپ غالب در ایران ژنوتیپ D است. بیمارانی با این ژنوتیپ مراحل بیماری شدیدتر دارند و در مقایسه با افرادی با ژنوتیپ A و یا B کمتر به درمان اینترفرون پاسخ می دهند.
شناسایی و ارزیابی کمی ویروس هپاتیت B در پلاسما یا سرم نقش مهمی در تشخیص و کنترل عفونت HBV و همچنین پاسخ به درمان ایفا می کند. از نظر کلینیکی، تیتر DNA-HBV از سطوح بالا در حدود Copy/ml ۱۰۱۰ در عفونت HBV مزمن تا سطوح خیلی کم در ناقلان مزمنHBeAg منفی و در بیمارانی که تحت درمان ضد ویروسی هستند و در آنهایی که عفونت پنهان دارند، متغییر است. به علاوه سطوح مختلفی از DNA-HBVدر بیمارانی که دچار تغییرپذیری زیادی در ژنوم HBV شده اند وجود دارد.
بررسی تیتر ویروس در سرم از جمله فاکتور هایی است که که جهت ارزیابی فعالیت عفونت و مدیریت درمانهای ضد ویروسی در بیماران مبتلا به HBV کاربرد دارد.
بررسی کیفی و محاسبه تیتر ویروس در سرم بیماران به روش Real time-PCR و با کیت هایی با کیفیت بالا و استاندارد های روز دنیا قابل انجام است.