T3up take
آزمایش T3up take :
◀︎این آزمایش در بخش هورمون آزمایشگاه فجر انجام میپذیرد.
آمادگی بیمار
بیمار بهتر است ناشتا باشد.
زمان نمونه گیری
نیازی به ناشتایی نمی باشد
نوع نمونه و نحوه جمع آوری آن
سرم وپلاسما
موارد رد نمونه
همولیز و لیپمیک و ایکتر بودن
روش های آزمایش
روش الایزا
تداخلات دارویی
ندارد
اطلاعات تکمیلی
- مقادیر T3 Uptakeبه همراه T4در تخمین اندکس تیروکسین آزاد (FT4I) استفاده میشود.
- جهت اندازه گیری غیر مستقیم پروتئین اتصال به تیروکسین و تخمینی از تیروکسین آزاد بکار می رود.
T3RU یک اندازهگیری غیر مستقیم محلهای اتصال اشباع نشده بر روی گلوبولین اتصالی تیروئید (TBG) میباشد ولی سطوح T3 سرم را اندازهگیری نمیکند. در ابتدا در کاوش T3RU از گلبولهای قرمز خون استفاده میشد ولی بعداً گلبولهای قرمز جای خود را به رزین (resin) دادند. در سالهای اخیر تستهای بهتری در دسترس قرار گرفتهاند و استفاده از T3RU کاهش یافته است.
۸۰% از هورمون تیروکسین (T4) به صورت متصل با پروتئین TBG در خون گردش می کند و کمتر از ۲۰ % آن متصل با پرآلبومین و آلبومین می باشند و تنها ۰۳/۰% از T4 و ۳/۰% از T3 به طور آزاد در خون وجود دارند. شایان ذکر است که همین مقادیر بسیار اندک هستند که از نظر متابولیک فعال بوده و بر روی گیرنده های سلولی اثر می کنند.
از آنجائی که در روش های اندازه گیریT4، مقادیر هورمون متصل و آزاد، هر دو منظور می شوند و این میزان با غلظتTBG سرمی بستگی پیدا می کند و باز بخاطر اینکه این پروتئین در بعضی حالات از جمله حاملگی، مصرف هورمون های استروئیدی و بعضی داروها تغییر پیدا می کند، بهتر است جهت تفسیر آزمایشT4، عدد (T3RU ) T3Uptakeرا نیز در نظر گرفت. آزمایش T3RUبه طور مستقیم با TBG غیر اشباع سرم بستگی پیدا می کند، به این معنی که درصد TBGهای خالی از T4 که معیاری از T4آزاد سرم می باشد را بررسی می نماید. FTI یا اندکس T4آزاد از حاصل ضرب T4 توتال در T3RU بخش بر ۱۰۰ بدست می آید.
روش مرجع: RIA
روش ارجح: Competitive RIA
سایر روشها: کمی لومینوسانس، الکترو کمی لومینوسانس،resin sponge uptake، charcoal bead uptake
مقادیر مرجع:
Ø مردان: %۲۷ – %۳۷
Ø زنان:%۲۰ – %۳۷
Ø نوزادان : %۲۵ – %۳۷
تفسیر
- مقادیر T3 Uptake به همراه T4در تخمین اندکس تیروکسین آزاد (FT4I) استفاده میشود.
- مقادیر برداشت T3(T3 uptake) تابعی از ظرفیت اتصالی هورمون تیروئید در سرم است. بسیاری از داروها، با T4 وT3 درون زا بر سر اتصال با جایگاه های پروتئین اتصالی، رقابت می کنند که ممکن است منجر به غیر طبیعی شدنT3 Uptake و FTI شود. حتی زمانی که هیچ نقص عملکرد تیروئید وجود نداشته باشد. شرایط فیزیکی که سطح گلوبولین متصل به تیروئید (TBG) را تغییر می دهد، ممکن است اثرات مشابهی داشته باشند.
- شرایطی که مقادیر T3 uptake را کاهش می دهد عبارتند از: کم کاری تیروئید، حاملگی (بویژه در سه ماه سوم)، سطوح افزایش یافته استروژن، استروژن درمانی، هیپر پروتئینمی مادرزادی، هپاتیت حاد و داروهایی که تخمک گذاری را مهار می کنند.
- شرایطی که مقادیر T3 uptake را افزایش می دهد عبارتند از: پرکاری تیروئید، هیپر تیروکسینمی دیس آلبومینمی فامیلی، بیماری کوشینگ، سوء تغذیه پروتئین، بیماری کبدی مزمن ، جراحی، سرطان پیشرفته کبد،هیپر تیروئیدی کاذب، نارسایی کلیه، سندروم نفروتیک، درمان با فنی توئین، درمان با هپارین، اورمی، دوز بالای سالسیلاتها و آنتی بیوتیکها.
منابع
تاب جامع تجهیزات آزمایشگاهی و فرآورده های تشخیصی- دکتر حمید رضا سقا و همکاران- نشر میر
Jacobs S. D, DeMott R. W, Oxley K. D, Laboratory test handbook, 3 rd,Lexi comp,2004,P: 1233-1234
Norbert W. Tietz, Clinical Guide to laboratory tests,Saunders 1983,ISBN 0-7216-8885-3, P: 486-487
Tietz Fundamental of Clinical Chemistry, 6rd ed.,Burtis CA and Ashwood ER, eds, Philadelphia, PA: WB Saunders Co, 2008.