(TDM (HPLC
آزمایش (TDM (HPLC :
◀︎این آزمایش در بخش بیوشیمی آزمایشگاه فجر انجام میپذیرد.
Plasma(E),Serum
HPLC و سنجش داروها در خون۱
چه روش ها و تکنیک های تجزیه ای (آنالیتیک) برای TDM در آزمایش های تشخیص معمولی بکار می رود؟
برای TDM روش های مختلفی معرفی شده است از مهمترین آنها می توان به روشهایFluorescence Immunoassay ، Enzyme Multiplied Immunoassay Techniqu ، Cloned Enzyme Donor Immunoassay، Fluorescence Polarization Immunoassay ، Kinetic Interaction of Microparticles in Solution ، Enzyme Linked Immunosorbent-Assay ، Radioimmunoassay و همچنین روش های کروماتوگرافی HPLC,GC-MS را میتوان نام برد .
نمونه مناسب برای TDM | زمان نمونه برداری برای TDM بسیار مهم است . زمان جمع آوری نمونه بزرگترین منشأ بالقوه خطا در آزمایش های روزمره است.بهترین زمان نمونه گیری قبل از مصرف دوز بعدی می باشد.نگهداری نمونه هم یکی دیگر از عوامل مهم در تست های داروئی است . نمونه باید در دمای ۲ تا ۸ درجه به مدت ۷ روز و ۲۰- درجه به مدت ۳۰ روز نگه داری شود .
مراحل کار با HPLC |کروماتوگرافی مایع را در مطلبی جداگانه به طور کامل شرح دادیم و انواع کروماتوگرافی را با ذکر مثال هایی به طور مفصل بحث کردیم برای مشاهده بحث ها در صورت نیاز از عنوان وبلاگ استفاده کنید . پس از استخراج سرم و کالیبراتور و سرم کنترلها نمونه را به دستگاه تزریق کرده و بر اساس زمان بازیابی داروها از ستون خارج شده و پیک دارو توسط کامپیوتر ثبت میشود.منظور از زمان بازیابی(Retention time) زمان خارج شدن هر یک از داروها را از ستون می گویند.ترتیب جدا شدن داروها از ستون به صورت زیر میباشد:
- Primidone : بعد از ۱/۵۶ دقیقه
- Phenobarbital : بعد از ۲/۲۹ دقیقه
- Butobarbital : (به عنوان استاندارد داخلی) ۲/۵۴ دقیقه
- Phenytoin : بعد از ۳/۵۲ دقیقه
- Carbamazepie : بعد از ۴ دقیقه
نحوه محاسبه غلظت داروها|با کمک نرم افزار دستگاه HPLC سطح زیر منحنی هر پیک دارو را محاسبه میکنیم و با استفاده از فرمول داریم :
فاکتور = سطح زیر منحنی دارو / سطح زیر منحنی استاندارد داخلی