Cyclosporine
آزمایش Cyclosporine :
◀︎این آزمایش در بخش ایمونولوژی و سرولوژی آزمایشگاه فجر انجام میپذیرد.
آمادگی بیمار
نیاز به ناشتایی ندارد.
زمان نمونه گیری
زمان نمونه گیری ۱۲تا ۱۸ ساعت پس از دوزهای خوراکی (مصرف کنندگان مزمن) ۱۲ ساعت پس از دوز وریدی یا بلافاصله قبل از دوز بعدی دارو.اندازه گیری سطح دارو ۲ ساعت پس از دریافت دارو به عنوان شاخصی حساس در پیوند اعضا مطرح شده است.در صورت تجویز وریدی نمونه گیری باید از رگ جداگانه صورت گیرد.
نوع نمونه و نحوه جمع آوری آن
خون کامل همراه با ضد انعقاد K2K3EDTA ، مقدار نمونه: ۷۰۰ میکرولیتر
موارد رد نمونه
v نمونه همولیز
v داشتن کلات در نمونه
v فریز و دفریز شدن نمونه
روش های آزمایش
انزایماتیک
تداخلات دارویی
بسیاری از داروها فارماکوکینتیک سیکلوسپورین را تحت تاثیر قرار می دهند که شایع ترین آنها داروهایی هستند که سیستم آنزیمی P450 را القاء یا مهار می کنند. داروهایی که سمیت بالقوه سیکلوسپورین را افزایش می دهند عبارتند از آسیکلوویر٬آنتی بیوتیک های آمینوگلیکوزید٬ آمفوتریسین B٬ سفالوسپورین ها ٬فورزماید٬ کتوکنازول و کوتریموکسازول .عواملی که سطوح سیکلوسپورین را از طریق کاهش بیوترانسفورماسیون افزایش می دهند عبارتند از آمفوتریسین B٬ سایمتدین٬اریترومایسین و متیل پردنیزولون. سایر داروهایی که منجر به افزایش غلظت های سیکلوسپورین می شوند عبارتند از آندروژن ها٬ دیلتیازم٬ کتوکنازول٬ متوتروکسات٬ نیکاردیپین٬ OCP و وراپامیل .
داروهایی که متابولیسم کبدی را افزایش داده و در نتیجه سبب کاهش سیکلوسپورین می شوند عبارتند از کاربامازپین٬اتوتیون٬ mephenytoin٬ فنوباربیتال٬ فنی توئین٬ پریمیدون و ریفامپین.
متدولوژی: ایمونواسی٬ HPLC٬ Tandem mass spectrometry .
اطلاعات تکمیلی
سیکلوسپورین یک پلی پپتید سیکلیک است که حاوی ۱۱ اسید آمینه بوده و بصورت گسترده ای بعنوان سرکوب گر ایمنی به خصوص پس از پیوند عضو استفاده می شود. این دارو معمولا همراه با سایر داروهای سرکوب گر مثل آزاتیوپرین و کورتیکواستروئیدها تجویز می شود. سایر کاربردهای سیکلوسپورین عبارتند از درمان روماتوئید آرتریتی که به متوتروکسات پاسخ نمی دهد، مواردی از پسوریازیس و کراتوکنژنکتیویت سیکا. به نظر می رسد که سیکلوسپورین بطور انتخابی عملکرد سلول T کمک کننده را با حفظ و تشدید عملکرد جمعیت سلول های T مهار کننده٬ مهار می کند و مهارساخت اینترلوکین -۲ توسط سلول T کمک کننده یک اثر سرکوب گر ایمنی مهم سیکلوسپورین باشد.
شدیدترین عارضه دارو مسمومیت کلیوی است که می تواند منجر به نارسایی کلیه شود. نفروتوکسیسیتی ناشی از سیکلوسپورین همراه با هیپرکالمی٬ هیپراوریسمی٬ هیپرتانسیون و هیپرپلازی لثه است. سیکلوسپورین GFR را کاهش می دهد.
سایر عوارض توکسیک مهم عبارتند از هیپرتانسیون (در بیشتر از ۹۰درصد دریافت کنندگان پیوند قلب در سال اول)٬ تشنج٬ لرزش٬ ادم ریوی و افزایش خطر ابتلا به لنفوم.