HLA B27,B8,B5
آزمایش HLA B27,B8,B5 :
◀︎این آزمایش در بخش ایمونولوژی و سرولوژی آزمایشگاه فجر انجام میپذیرد.
نوع نمونه
نمونه خون وریدی
* شرایط نمونه گیری
نیازی به ناشتایی نیست.
چرا و چه موقع درخواست می شود؟
- به عنوان یک مارکر اپیدمیولوژیک می باشد.
- در رد اَبوت (paternity exclusion testing) بکار می رود.
- سازگار بودن دهنده عضو پیوندی از جمله مغز استخوان و کلیه با گیرنده پیوند، جهت جلوگیری از پس زدن پیوند و بیماری پیوند بر علیه میزبان (Graft versus host disease) یا GVHD.
- سازگاری تزریق (انتقال) پلاکت در بیماران مقاوم به درمان.
- کمک به تشخیص بیماریهای خود ایمن و التهابی بافت همبند.
دانستنی های بیشتر
کمپلکس اصلی سازگاری بافتی Major Histocompatibility Complex (MHC) به عنوان یک گروه از ژنهای کاملاً بهم چسبیدهای که آنتیژنهای HLA را کد میکنند، آنتی ژنهای اصلی سازگاری بافتی را تشکیل می دهند.
این سیستم در پیوند عضو، سازگاری بین دهنده و گیرنده را تعیین میکند و در نتیجه به عنوان اصلی (ماژور) نامیده میشود.
MHC شامل سه نوع HLA می باشند.
Ø HLA نوع یک یا HLA تایپینگ کلاس I (دارای جایگاه A، B و C)
Ø HLA نوع دو یا HLA تایپینک کلاس II (DR, DQ, DP)
Ø HLA نوع سه یا HLA تایپینگ کلاس III.
آنتیژن HLA پپتیدهای خارجی را به دام انداخته و به گیرندههای سلول T عرضه میکند. بیش از ۲۰۰ ژن در کمپلکسHLA بر روی کروموزوم ۶ حضور دارند که بیش از ۴۰ آنتیژن لوکوسیتی را کد میکنند.
ژنهای HLA کلاس I شامل لوکوسها C, B ,A بوده و آنتیژنهای مربوطه آنها بر روی سطح اکثر سلولهای هستهدار عرضه میشد. لوکوس های کلاسII با سه حرف نشان داده می شوند. حرف اول D که نشاندهنده کلاس است. حرف دوم M، O، P، Q، R که نشان دهنده خانواده است و حرف سوم A یا B که نشان دهنده زنجیره آلفا یا بتا است.
ژنهای کلاس III پروتئینهای سیستم کمپلمان، C4, C2و فاکتور B مسیر آلترناتیو را کد میکنند. آنتی ژنهایHLA بر روی سطوح گلوبولهای سفید و نیز تمامی سلولهای هسته دار در سایر بافتها وجود دارند. این آنتی ژنها به راحتی در سطوح سلولهای لنفوسیتی قابل شناسایی بوده و حضور یا عدم حضورآنها از نظر ژنتیکی قابل تشخیص می باشد. سیستم آنتی ژنیHLA برای نشان دادن سازگاری بافتی با بافت پبوند شده مفید است. سیتم HLA برای کمک به تشخیص برخی از بیماریهای خاص نیز مفید است.
ارتباط بسیاری از بیماریها با HLA مورد بررسی قرار گرفته است که از این میان نشانگان (syndrome) اسپوندیلیت آنکیلوزکننده (ankylosing) با HLA-B27 بیشترین ارتباط را نشان داده اند و حتی در تشخیص این بیماریها از تعیین HLA استفاده می شود.
اسپوندیلوآرتروپاتیهای جوانان شامل گروهی از بیماریهای مزمن التهابی مفاصل (آرتریت) و تاندونهای متصل به استخوانها (انتزیت) میشود که غالباً اندامهای تحتانی و در برخی موارد مفاصل لگن (ساکروایلئیت که موجب درد در ناحیه باسن میشود) و ستون فقرات (اسپوندیلیت که موجب کمر درد میشود) را درگیر میسازد.
در برخی موارد آغاز علایم به دنبال یک عفونت باکتریایی رودهای (معدهای – رودهای) یا عفونت دستگاه ادراری-تناسلی روی میدهد (آرتریت واکنشی). اسپوندیلوآرتروپاتیهای جوانان در بیمارانی که یک شاخص ژنتیکی مستعدکننده به بیماری به نام HLA-B27 دارند شایعتر است؛ مکانیسم اثر این شاخص ژنتیکی هنوز شناخته نشده است.
میزان شیوع تظاهرات بالینی در هنگام آغاز بیماری و شدت بیماری در طول سیر بیماری در کودکان و بزگسالان فرق دارد. با این حال، اسپوندیلوآرتروپاتیهای جوانان مشابهتهایی با اسپوندیلوارتروپاتیهای بزرگسالان دارد.
ارتباط بسیاری از بیماریها با HLA مورد بررسی قرار گرفته است. بیماری میاستنی گراویس با برخی از HLA ها از جمله HLA B8 ارتباط دارد که این ارتباط در مناطق مختلف جهان ممکن است متفاوت باشد و تحت تاثیر نژاد قرار گیرد. هپاتیت اتوایمیون مانند بسیاری دیگر از بیماریهای خود ایمنی با آلل هایHLA خاص و بویژه B8، هاپلوتیپDR3 و همینطورDR4 ارتباط دارد.
ارتباط بسیاری از بیماریها با HLA مورد بررسی قرار گرفته است که از این میان نشانگان (syndrome) بهجت باHLA-B5 بیشترین ارتباط را نشان داده اند و حتی در تشخیص این بیماریها از تعیین HLA استفاده می شود.