هفته ۴۰
کودک شما چگونه تغییر می کند؟
تخمین اندازه متوسط کودک شما خیلی سخت است اما یک نوزاد به طور متوسط حدود ۳۱۷۵ گرم وزن و حدود ۶۰ سانتی متر طول دارد. هر روز که می گذرد کودک شما کمی بزرگتر می شود، ناخنها و موهای او هم به رشد خود ادامه می دهند. هنوز هم استخوانهای جمجمه او قدری از هم جدا هستند و این بدان خاطر است که جمجمه بتواند کمی فشرده تر شده و به راحتی از مجرای زایمان عبور کند. تا حدود یک سال پس از تولد هم برخی نقاط نرم که ملاج یا فونتانل نامیده می شوند در جمجمه او وجود خواهند داشت.
شما چگونه تغییر می کنید؟
علی رغم همه پیشرفتهای پزشکی هنوز هیچ راهی وجود ندارد که بتوان زمان دقیق زایمان را تخمین زد. زایمان ممکن است زودتر از زمان مقرر رخ بدهد، خصوصا اگر در تشخیص زمان بسته شدن نطفه اشتباه کرده باشید. این اتفاق بیشتر زمانی می افتد که تعیین زمان زایمان تنها بر اساس اولین روز از آخرین دوره قاعدگی صورت پذیرد و شما هم در نیمه اول دوره حاملگی خود سونوگرافی نداده باشید. با این حال حتی اگر زمان زایمان به دقت تعیین شده باشد دوران حاملگی برخی خانمها کمی طولانی تر می شود و متخصصین هم هیچ توضیحی برای این مطلب ندارند.
البته هنوز برای زایمان شما دیر نشده است و اگر یکی دو هفته دیگر بگذرد به زایمان شما دیرشده می گویند. اما برای اطمینان از وضعیت کودک پزشک از شما خواهد خواست که در این هفته یا حداکثر در ابتدای هفته چهل و یکم یک آزمایش برای مشاهده کودک خود بدهید. در صورتی که قبلا با برخی از عوارض حاملگی دست و پنجه نرم کرده باشید، انجام این آزمایش را از چند هفته زودتر آغاز کرده اید.
یک تست دقیق زیستی- فیزیکی که به اختصار BPP نامیده می شود شامل بررسی دقیق وضعیت کودک شما از طریق سونوگرافی و مشاهده حرکات کلی بدن تنفس تون عضلات (میزان کشیدگی طبیعی عضلات که با بررسی باز و بسته کردن دست یا کشیدن و رها کردن عضله ها تعیین می شود) و حجم مایع آمنیوتیک اطراف او (که نشان دهنده وضعیت جفت است) می باشد. این تست ممکن است شامل بیست دقیقه بررسی دقیق ضربان قلب نیز باشد. البته ممکن است از تست BPP جایگزین هم استفاده شود که شامل بررسی ضربان قلب کودک بوسیله دستگاه مخصوص و سپس بررسی حجم مایع آمنیوتیک بوسیله سونوگرافی می باشد. این تستها معمولا هر هفته دوبار انجام خواهند شد.
اگر آزمایشات جنین اطمینان بخش نباشند، مثلا حجم مایع آمنیوتیک خیلی کم باشد، به گونه ای برای شما برنامه ریزی خواهد شد که هرچه سریعتر اینداکشن زایمان انجام شود.
پزشک شما دهانه رحم را هم بررسی خواهد کرد تا از آماده شدن آن برای زایمان مطمئن شود. در معاینه داخلی افاسمان و دیلاتاسیون دهانه رحم سنجیده می شود، به این معنا که مقدار نرم و نازک شدن دهانه رحم و گشاد شدن آن تا حد زیادی می تواند زمان و نحوه شروع زایمان را نشان دهد. اگر درد زایمان به طور طبیعی رخ ندهد در بین هفته های ۴۱ و ۴۲ اینداکشن یا القای زایمان انجام خواهد شد.
فعالیت های هفته
استراحت کنید: چند فیلم سینمایی نگاه کنید یک رمان بخوانید مجلات یا فیلم های محبوبتان را ببینید، بخوابید یا هر وقت که می توانید یک چرت بزنید. چای را هم فراموش نکنید. در صورتی که هنوز سر کار می روید بپرسید که آیا می توانید از الآن مرخصی بگیرید و یا کارهایتان را در خانه انجام دهید. شما در اواخر دوران حاملگی قرار دارید و مستحق مرخصی هستید. اگر از حالا تا زمان زایمان دائما در حال فعالیت باشید هنگامی که نوزادتان می خواهد به دنیا بیاید هیچ انرژی برای شما باقی نمانده است.
رژیم غذایی
عجله نکنید که بلافاصله پس از زایمان به رژیم و ورزش روی آورید، به خودتان مهلت دهید تا پزشکتان زمان مناسب برای آغاز ورزش و رژیم را به شما متذکر شود. در صورتی که از سینه خودتان به نوزادتان شیر می دهید حداقل تا دو هفته پس از زایمان کاهش وزن را فراموش کنید تا زمانی که از تامین شیر مورد نیاز نوزادتان اطمینان کافی حاصل کنید. زمانی که در حال شیردهی هستید، بدنتان روزانه به ۵۰۰ کالری انرژی نیاز دارد یعنی خیلی بیشتر از قبل بارداری، بنابراین سعی کنید به اندازه کافی از مواد غذایی سالم استفاده کنید.
نگران نباشید
برای اطمینان از سلامت جنین، صدای قلبش کنترل می شود و اگر هوا به او نرسد، به کمک صدای قلب می توان آن را تشخیص داد. معمولا تعداد ضربان قلب جنین در حدود ۱۲۰ تا ۱۶۰ ضربه در دقیقه است. صدای قلب جنین معمولا هر نیم ساعت یک بار کنترل می شود. امکان دارد صدای قلب جنین کمتر و یا بیشتر از حالت طبیعی شود که علت آن کاهش خون رسانی از طریق جفت به جنین است. در این شرایط ماما یا پزشک علت را جستجو می کند و تا بهبود صدای قلب جنین به شما توصیه می کند به پهلوی چپ بخوابید و با ماسک اکسیژن نفس بکشید.
توصیه های مذهبی
با توجه به مطالعات انجام شده، شنیدن صوت قرآن در هنگام دردهای زایمان، موجب کاهش این دردها می شود. در این رابطه می توانید از آیه ۲۲ تا ۲۶ سوره مریم استفاده کنید که بر اساس روایات اسلامی و هم چنین تحقیقات اخیر صورت گرفته، می تواند تاثیر مثبتی در کاهش دردهای زایمان داشته باشد.
بایدها
چنانچه قادر هستید، پیاده روی خود را تا قبل از موعد زایمان ادامه دهید زیرا موجب تقویت عضلاتتان خواهد شد و باعث تنظیم قند خون، تقویت قلب و ریه ها، تقویت روحیه و حس خوب ورزیدگی و نیرومندی در جسم و روح شما خواهد شد. مسیرهایی را برای پیاده روی انتخاب کنید که مکان هایی برای توقف و استراحت و دستشویی رفتن داشته باشد. اگر زود به زود خسته می شوید، چندین مسیر کوتاه را به جای یک مسیر بلند انتخاب کنید تا کمتر خسته شوید.
نبایدها
در خصوص عواملی که زایمان را دشوار می کنند می توان به خوردن غذاهای شور و نشستن در جاهای خیلی سرد در زمان بارداری اشاره کرد. هم چنین پرخوری در دوران بارداری باعث بزرگ شدن جنین شده و زایمان را سخت میکند. بهتر است از خوردن پسته، گوشت و تخم مرغ در روزهای آخر بارداری خودداری کنید.