ساخت اولین داروی غیر آنتیبیوتیک برای مبارزه با سل
محققان دانشگاه منچستر موفق به تولید اولین داروی غیر آنتی بیوتیک سل شدند.
سرپوش پزشکی – به گزارش ایرنا، سل (TB) یک بیماری عفونی ناشی از باکتری مایکوباکتریوم توبرکلوزیس است که اغلب به ریهها حمله میکند. درمانهای متداول برای این عارضه به دلیل مقاومت در برابر آنتیبیوتیک با مشکل مواجه شده است.
باکتری عامل سل مولکولی به نام Virulence Factors ترشح میشود که سیستم ایمنی را غیرفعال میکند. در این حالت سیستم ایمنی دیگر قادر به مبارزه با عفونت نیست. در حین مطالعات محققان یک نوع از مولکول Virulence Factors را شناسایی کردند که حتی در صورت مسدود شدن سیستم ایمنی نیز به سلولهای سفید امکان دفاع از بدن را میدهد.
این مولکول MptpB نام دارد و محققان این مولکول را در داروی خود هدف قرار دادهاند. نتایج آزمایشات ۱۰ ساله این دارو روی حیوانات موفقیتآمیز گزارششده و امید میرود ظرف ۳ تا ۴ سال آینده در انسان قابلاستفاده شود.
گرچه واکسن این بیماری حدود ۱۰ سال پیشساخته شده است، بااینحال تعداد مبتلایان هنوز هم زیاد است و سالانه حدود ۱.۷ میلیون نفر در سراسر جهان بر اثر این عارضه جان خود را از دست میدهند. در سال ۲۰۱۸ میلادی ۷.۳ میلیون نفر با این عارضه تشخیص و درمان شدند. این بیماری بیشتر در آفریقا، هند و چین دیده میشود و در اروپا، بهویژه انگلستان نیز شمار مبتلایان رو به افزایش است.
در حال حاضر بیماران برای درمان دوزهای قبل توجه آنتیبیوتیک را به مدت ۶ تا ۸ ماه دریافت میکنند که عوارض جانبی ناخوشایندی دارد و احتمال بازگشت بیماری حدود ۲۰ درصد است.
بیماری سل یکی از ۱۰ علل اول مرگ و میر در سراسر جهان است. سل مهمترین عامل مرگ بیماران مبتلابه ایدز است.
نتایج این مطالعه در نشریه Medicinal Chemistry منتشرشده است.